Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan als we ons eigen gevoel negeren of onze eigenheid zijn kwijtgeraakt. Zo kunnen we ons gaan gedragen naar wat anderen van ons verwachten of vervallen we in teveel van onszelf moeten, presteren of uithouden. Als we geen grenzen stellen of keuzes maken in wat goed voor ons is, raken we overbelast, vermoeid of ‘leeg’. We zitten letterlijk ‘niet lekker in ons vel’
Klachten als hyperventilatie, onrust of gejaagd gevoel, (hoofd)pijnklachten of overbelasting van de nek-schouder liggen op de loer, als ook slaapproblemen en vermoeidheid.
Tijdens de fysiotherapeutische behandeling op haptonomische basis staat de beleving van de klacht op de voorgrond. Er wordt niet alleen gekeken naar de lichamelijke klacht, maar ook hoe je je voelt. Er is meer aandacht voor spanningen, emoties of blokkades die – mede – oorzaak kunnen zijn van je lichamelijke klachten. Door je meer bewust te worden van bijkomende – vaak meer psychische – factoren ontstaan er meer mogelijkheden om met de klachten om te gaan. Tevens krijg je meer inzicht in het ontstaan van je klachten en hoe je ze in de toekomst mogelijk kunt voorkomen.
Er worden vooral fysiotherapeutische middelen als massage en ontspannings-/bewustzijnsoefeningen gebruikt. Het nodigt uit om weer rust en ontspanning te kunnen ervaren in je lijf. Daarnaast geeft het letterlijk aan den lijve ervaren inzicht in de signalen die het lichaam afgeeft en hoe er met spanning en druk omgegaan kan worden.
Kortom bij fysiotherapie op haptonomische basis wordt je aangesproken op het luisteren naar je gevoel van wat je werkelijk van binnen voelt, hoe zich dat uit in je lichaam en de mogelijkheden die dat biedt. Want iemand die zichzelf voelt wordt meer in staat gesteld beter voor zichzelf en zijn lichaam of lichamelijke klacht te zorgen.