Haptotherapie is een ervaringsgerichte therapie. De haptotherapeut biedt je in de behandeling naast het gesprek een directe ervaring aan d.m.v. een oefening of een aanraking rond een thema dat in je leven speelt. Dit kan gaan over ruimte, (over/onder)belasting, grenzen, steun, je verzetten etc. Vanuit die ervaring kun je dit gevoel verder exploreren en op zoek gaan naar mogelijkheden tot verandering in je dagelijkse leven.
Soms is het fijn om eerst een kort kennismakingsgesprekje te hebben, om even sfeer te proeven, een gezicht te zien en ook om te voelen of het klikt. Samen kunnen we uitzoeken of je hulpvraag passend is voor haptotherapie of coaching en of ik hierin eventueel iets voor je kan betekenen. Ik neem graag even de tijd voor je en breng dit niet in rekening.
In drie introductiesessies waarin alle drie de haptotherapeutische instrumenten aan bod komen, gaan we samen in kaart brengen wie jij op dit moment bent, wat er momenteel speelt, wat je hulpvraag (verlangen) is en hoe je tot deze vraag gekomen bent. Vervolgens vindt er een korte evaluatie plaats om te overleggen of we op de juiste weg zitten en wordt er een begeleidingsplan opgesteld.
Het gesprek: Het doel van het gesprek is om duidelijkheid te krijgen in wat er speelt (het probleem), wie je nu bent (heden) en wie je wilt worden/wat is je verlangen (toekomst). Hoe maak jij je kenbaar, hoe ga je met jezelf en je omgeving om? Wat zijn je patronen en neigingen? We hebben een interactief gesprek van mens tot mens. Samen kijken we welke mogelijkheden je al hebt (niet wat er niet is) vanuit het verleden, heden en toekomst.
Positiebepaling: We gaan in de kern onderzoeken hoe jij in beweging komt in relatie tot de ander, tot je omgeving, als je wordt uitgenodigd in de nabijheid van de ander te komen. Welk patroon wordt zichtbaar en komt dat ook overeen met hoe je je in je dagelijkse leven manifesteert?
Aanraking: In de haptotherapie raken we aan op rug en hoofd. Via de aanraking werken we aan het bewust worden van heel directe gevoelsreacties. Voelt iets prettig of onprettig? Wat goed voelt, daar wil je naar toe bewegen en wil je je mee verbinden. Wat slecht voelt, daar wil je bij weg, dat wil je vermijden. In de directe aanraking is die eerste reactie het best te voelen en dat helpt je om ook in je dagelijkse leven je gevoelsreacties te gaan herkennen. Door zo direct te voelen dat het lichaam reageert op goed/niet goed, kom je op het spoor van luisteren naar je gevoel via je lichaam.
Inmiddels zijn je patronen en neigingen helder geworden. Nu ga je aan de slag om - vanuit een veilige relatie - andere bewegingen te maken dan je altijd gewend was te maken. Met bewegingen worden je reacties en neigingen bedoeld. Je leert om vastgeroeste patronen te doorbreken en nieuwe wegen in te slaan. Je hoeft dus niets af te leren, maar je mag bijleren. Hierdoor ontstaat er meer keuzevrijheid in je handelen, er ontstaat meer balans, er komt ruimte. Je wordt een vrijer mens.